Kategorie

W ostatnim tygodniu przed wakacjami w klasie I w Szkole w Malcanowie zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne.

Pierwszego dnia piekliśmy pyszne tosty, każdy przyniósł dodatki, które lubi najbardziej.  Pracę zaczęliśmy od ustalenia zasad bezpieczeństwa – krojenia nożem, korzystania z opiekaczy do tostów. Gdy tostery były już nagrzane, z wielką uwagą włożyliśmy do nich tosty.  Najtrudniejsze w tym zadaniu było cierpliwe dotrwanie do momentu, aż złoty tost wyskoczy z urządzenia.

Po tostach w ruch poszły pyszne owoce i mleko. Z wielkim zapałem wszyscy kroili owoce, wrzucali do blendera i miksowali. Każdy koktajl był inny, ale każdy równie pyszny. Dzieci z pełnymi brzuszkami i wąsami od picia koktajli zakończyły pierwszy dzień wspólnego gotowania.

Drugi dzień warsztatów zapowiadał się słodko… W planach mieliśmy galaretkę z owocami i sernik na zimno. Tak jak pierwszego dnia dzieci ochoczo zabrały się do krojenia ulubionych owoców, by potem zalać je słodką galaretką. W ruch poszedł mikser, każde z dzieci miało możliwość miksowania sera, cukru i żelatyny. Po wlaniu sernika w naczynia nadszedł czas na oczekiwanie aż galaretka i sernik się schłodzą.

Podczas trzeciego dnia robiliśmy wafelki z nadzieniem z ugotowanego mleka skondensowanego. 4 drużyny z wielką ochotą zabrały się do smarowania suchych wafli, przekładania ich i krojenia.

Ostatni dzień warsztatów był wyjątkowo słodki. Dzieci podzielone na 4 grupy z zapałem oddzielały białka od jajek,  miksowały, mieszały cukier, mąkę, proszek do pieczenia i mleko, by w rezultacie otrzymać pyszne gofry. Mimo 4 gofrownic gofry piekły się stanowczo za wolno… Wszyscy w napięciu oczekiwali kiedy będą mogli ich spróbować. Do gofrów dzieci przyniosły ulubione dodatki: bitą śmietanę, cukier puder i owoce.

Podczas 4 dni warsztatów uczniowie udowodnili, że są bardzo zaradni i samodzielni. Po każdym dniu cała klasa z uśmiechem na twarzy sprzątała naszą salę, myła i suszyła naczynia.
Bardzo dziękuję rodzicom za pomoc w przygotowaniu produktów spożywczych i użyczenie sprzętu potrzebnego podczas warsztatów.

info. z tukontakt@wiazowna.pl: Katarzyna Cichosz