W świetlicy szkolnej kontynuujemy rozpoczęte w ubiegłym roku szkolnym zajęcia kulinarne. Głównym założeniem jest rozwijanie u uczniów zainteresowania zdrowym odżywianiem i samodzielne wykonywanie proponowanych potraw. Zajęcia mają charakter praktyczno – teoretyczny; w swobodnej, wesołej atmosferze realizowane są zagadnienia dotyczące racjonalnego żywienia, odpowiedniej diety, planowania i przyrządzania różnych potraw.
W czasie zajęć uczniowie „podróżują” w różne strony świata. Dzieci dowiadują się z jakich krajów pochodzą wykorzystywane przyprawy, np. cynamon, wanilia, sezam, anyż.
Wykonywanie prostych potraw wg przepisów kulinarnych wymaga pewnych umiejętności: odmierzania określonej ilości, rozpoznawania składników, układania serwetek, umiejętne korzystanie z przepisów. Trzeba też umieć obsługiwać podstawowy sprzęt kuchenny i urządzenia AGD.
Dzięki takim zajęciom uczniowie się integrują i uczą współdziałania.
Zajęcia są bardzo lubiane przez uczniów także ze względu na wspólną degustację przygotowywanych potraw. Ten typ zajęć łączy w sobie przyjemne z pożytecznym. Uczestnictwo w zajęciach przynosi nowe doświadczenia, umacnia wiarę we własne siły i możliwości dziecka, uczy samodzielności, rzetelności i dokładności.
info. z tukontakt@wiazowna.pl: Elżbieta Olczyk-Szum – dyrektor szkoły