Kategorie

Nasza gmina dynamicznie się rozwija, ale budując szkoły, przedszkola i drogi nie możemy zapomnieć także o potrzebach najstarszych mieszkańców.
Dlatego rozpoczęliśmy pracę nad strategią, która pozwoli nam zdefiniować, a potem odpowiadać na potrzeby seniorów przez najbliższe lata. Jakość naszego życia w dużym stopniu zależy od nas samych. Podpowiadamy zatem naszym seniorom co robić, żeby poprawić i dłużej zachować zdrowie fizyczne i świeżość umysłu.

Długiego, zdrowego życia…

Któż z nas nie usłyszał, albo nawet sam nie składał najbliższym takich życzeń? Ale czy długie i w dobrym zdrowiu życie to tylko nasze życzenia? Czy możemy coś zrobić, aby zwiększyć szansę na ich spełnienie? Otóż tak! Zdrowie zaczyna się na talerzu – w styczniu tego roku specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia opublikowali nową piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób starszych. To prosty schemat, który mówi co robić, by długo cieszyć się dobrym zdrowiem. Co nowego znalazło się w tym opracowaniu?

Po pierwsze, podstawą nowej piramidy jest aktywność fizyczna. Nie od dziś wiemy, że codzienny, umiarkowany wysiłek fizyczny sprzyja zdrowiu i dobrej kondycji. Dowiedziono, że aktywność fizyczna, zwłaszcza u ludzi w wieku starszym, znacząco wydłuża życie i zapobiega poważnym chorobom cywilizacyjnym, takim jak choroby serca, nadciśnienie, cukrzyca czy otyłość.

Bądź aktywny fizycznie! Ćwicz minimum pół godziny dziennie w dowolnej formie: może to być intensywny spacer, jazda na rowerze czy gimnastyka. Pomocne mogą być coraz liczniejsze na terenie naszej gminy siłownie na świeżym powietrzu.

Z kolei gwarancją prawidłowego odżywiania jest dieta bogata w warzywa i owoce. To niby oczywiste, ale jakże często zapominamy o tym na co dzień. To warzywa i owoce znalazły się w fundamentach nowej piramidy zdrowia. Zaleca się, by na naszych talerzach pojawiało się proporcjonalnie 3/4 warzyw oraz 1/4 owoców, przy czym warzywa powinny być w różnych kolorach, z przewagą zielonego. Warzywa i owoce zawierają bogactwo bioaktywnych witamin, minerałów, błonnika oraz wody, a swoją największą wartość odżywczą mają spożywane na surowo – dlatego najlepiej jadać je w tej postaci. Bardzo zdrowe są również kiszonki: kapusta, ogórki czy zakwas z czerwonych buraków. Szczególnie zimą! Osoby, które nie tolerują surowych warzyw, mogą je gotować na parze, blanszować (czyli przelewać wrzątkiem), piec czy grillować. Pamiętajmy – długie gotowanie pozbawia warzywa drogocennych składników odżywczych. Wszystko, co w warzywach wartościowe, wylewamy wtedy wraz z wodą.

Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej liczbie – najlepiej 4-5 razy dziennie, na surowo lub po krótkiej obróbce termicznej. Jedną porcję warzyw lub owoców można zastąpić sokami.

Kolejnym, po warzywach i owocach, niezbędnym składnikiem naszej diety powinny być produkty zbożowe, najlepiej z pełnego przemiału. Zapewniają one tak ważny dla zdrowia błonnik regulujący pracę układu pokarmowego, witaminy i minerały. Sięgajmy jak najczęściej po pełnoziarniste pieczywo oraz kasze: są sycące i zdrowe! Unikajmy białego pieczywa.


Ograniczaj spożycie mięsa i tłuszczów na rzecz warzyw, produktów zbożowych i nabiału. Posiłki powinny być kolorowe, urozmaicone i jak najmniej przetworzone. Zaleca się, aby mięso i wędliny pojawiały się na naszych talerzach nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu, najlepiej w formie chudego, białego mięsa drobiowego lub ryb.

Wprowadzając od dziś te trzy proste zasady żywienia sami mamy wpływ na polepszenie naszego zdrowia. Bez drogich suplementów diety kupowanych w aptece. Naprawdę warto! W kolejnych częściach naszego cyklu opowiemy o tym, jak ważny w diecie jest nabiał oraz woda.

Monika Mikulska