W ramach ogólnoszkolnego „Festiwalu nauki”, który odbywał się w naszej szkole 7 marca, klasa szósta razem ze swoją wychowawczynią Natalią Maciak próbowała znaleźć odpowiedzi na pytania: co znajduje się w żelkach i dlaczego to ulubione słodycze większości dzieci? Wszyscy uczniowie obejrzeli krótki filmik instruktażowy, zapoznali się z różnymi rodzajami substancji żelujących, posłuchali jak wykonać zdrowszą wersję słodyczy i przystąpili do dzieła! Cztery grupy dzielnie produkowały różnorakie smaki żelek: wiśniowe, malinowe, cytrynowe i te cieszące się największym powodzeniem – o smaku coli. Eksperymenty były możliwe dzięki gościnności uczniów gimnazjum, bo to właśnie tam – w świetnie wyposażonych salach, odbywały się nasze zajęcia. Niestety, efekt końcowy nie zachwycił, owszem żelki z agarem są na pewno zdrowszym odpowiednikiem tych ze sklepu, ale smakiem się do nich nie umywają. Eksperyment uznajemy jednak za udany, bo sama produkcja słodyczy odbywała się w wesołej i pełnej naukowego zapału atmosferze.
info. tukontakt@wiazowna.pl: Natalia Maciak